Nederland van het gas af?

Fossiele brandstoffen zijn slecht voor het milieu en Nederland moet ook hiervan af. Bij het gebruik van aardgas, veroorzaak je CO2-uitstoot. Dat is een broeikasgas die een belangrijke factor speelt in de klimaatverandering. Aardgas is zoals gezegd een fossiele brandstof en deze raken een keer op. Het is van belang om hier alternatieven in te zoeken. Het winnen van aardgas in nederland gebeurt in Groningen. Hierdoor ontstaan er aardbevingen. Ook dit is een reden om overstappen naar duurzame energie

Nieuwe woningen worden niet meer van een gasaansluiting voorzien. In 2050 zouden alle huizen in Nederland van het gas af moeten zijn. Een tussenstap hierin is dat in 2030 anderhalf miljoen huizen van het gas af moeten zijn gekoppeld. Een flinke uitdaging. Als men van het gas afstapt, dient men de gasaansluiting te laten verwijderen door de netbeheerder. Vanwege de veiligheid mogen deze niet blijven liggen. Ook het stroomnet moet worden aangepast, omdat je meer elektriciteit gaat gebruiken, bijvoorbeeld door een warmtepomp.

Zijn er subsidies mogelijk?

Vanaf 2050 zou het niet meer mogelijk moeten zijn om te stoken op aardgas of te koken met gas. Deze moeten dan allemaal vervangen zijn door duurzame installaties.

Nieuwbouwwoningen hebben geen gasaansluiting meer, maar oude woningen daarentegen nog voor het overgrote deel nog wel zo een aansluiting. Indien je je woning wilt verduurzamen als woningeigenaar, dan is er de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. (ISDE). Hiermee kan je subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen of een warmtepomp. Deze subsidie loopt door tot in ieder geval 2030.

Deel het bericht