Meestgestelde vragen

Vragen over elektrische boilers

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

01

Een belangrijke reden om te kiezen voor een elektrische boiler is om jouw woning te verduurzamen.

Een elektrische boiler is makkelijk te installeren. Je hebt enkel een stroomaansluiting nodig. Dit betekent dat je geen rookgasafvoer hebt, zoals bij een ouderwetse geiser of een combi-ketel.

Een elektrische boiler heeft weinig onderhoud nodig in tegenstelling tot een geiser of een combiketel wat uiteraard scheelt in de kosten. Met de huidige hoge gasprijs scheelt het daarnaast enorm om jouw oude geiser of combi-ketel te vervangen door een elektrische boiler.

Voor meer informatie over de actuele tarieven voor elektra en gas verwijst Eboilers je door naar jou huidige energie/gas leverancier.

Een elektrische boiler is een vat gevuld met water voorzien van verwarmingselementen. Via het stroomnet wordt het water verwarmd totdat je de elektrische boiler gebruikt. Eigenlijk is het een warm water opslagtank. De vat is extra geïsoleerd, zodat het water aangenaam warm blijft.

In eerste instantie hangt het er altijd van af welke type elektrische boiler je in bezit hebt.

Je kunt gemiddeld gezien met een 50 liter 15 a 20 minuten douchen, met een 80 liter boiler kunt u 20 a 25 minuten douchen, met een 100 liter boiler kunt u 30 a 35 minuten douchen en met een 120 liter kunt 35 a 40 minuten douchen. Dit is een ruime schatting, omdat er ook andere factoren een rol spelen, zoals bijvoorbeeld de isolatie en het merk elektrische boiler.

De opwarmtijd van een elektrische boiler is afhankelijk van de temperatuurinstelling voor het water en van het vermogen van de elektrische boiler.

Een grove indicatie die men aanhoudt is 1,2 minuten per liter inhoud.

Elektrische boilers hebben ook een technische levensduur van circa 15 jaar. De daadwerkelijke levensduur is natuurlijk ook afhankelijk van de waterkwaliteit, het onderhoud, mate van gebruik (huishoudelijk of zakelijk) en het aantal personen in een huishouden.

Op een elektra groep kan er maximaal 3500W aangesloten worden. De meeste elektrische keukenboilers zijn 2000W. Een elektrische boiler voor uw huis of kantoor hebben verschillende aansluitvermogens.

Een elektrische boiler wordt uitsluitend gebruikt voor het verwarmen van water.

Hierbij denken wij bijvoorbeeld aan het douchen en het gebruik maken van warm water in de keuken.

Om te bepalen welk elektrische boiler je nodig hebt, heb je te maken met verschillende factoren. Uit hoeveel personen bestaat jouw huishouden, hoelang sta jezelf en andere huisgenoten gemiddeld te douchen en tot slot het soort douchekop.

Hieronder weergeven wij een voorbeeld rekensom waarbij je kunt bepalen welke elektrische boiler jij nodig hebt.

Voorbeeldsom:

Aantal personen huishouden:               3 personen

Gemiddelde tijd douchen:                      7 minuten

Douchekop:                                              8 liter per minuut

3 personen douchen x 7 minuten= 21 minuten douchen

21 minuten x 8 liter water p/m: 168 liter water

Omdat er nog sprake is van een opwarmtijd tussen de douchebeurten, delen wij het aantal liter water door 2. Volgens bovenstaande voorbeeld zou jij een elektrische boiler van 80 liter nodig hebben. Indien er meerdere personen snel achter elkaar zou willen douchen, adviseren wij een elektrische boiler van 120 liter van.

Er zijn diverse type elektrische boilers.

  • Elektrische boilers met een boven aansluiting en onder aansluiting.
  • Elektrische boilers verticaal of horizontaal.
  • Elektrische boilers in een wat dunnere variant aangeduid met het woordje slim. Afkomstige vanuit het engels.

Om te bepalen wat er geschikt is, adviseert Eboilers je aan om jouw situatie goed in te schatten.

Daarnaast adviseren wij jou om de elektrische boiler te plaatsen op een punt, waarbij er sprake is van groot waterverbruik. Zo minimaliseer je het eventuele warmteverlies in de tussenliggende waterleiding.

Een verwarmingselement gaat ongeveer 5 jaar mee.

Eboilers adviseert om altijd minimaal 15 cm van de muur de boiler te installeren.

Het verbruik van jouw elektrische boiler hangt ervan af hoeveel liter warm water je per dag verbruikt. Een huishouden van 3 personen hebben een gemiddelde warmwaterbehoefte van 250 liter per dag. Hiervoor wordt een elektrische boiler van 120 liter aangeraden. Om die 120 liter water te verwarmen met jouw elektrische boiler heb je circa 1800 kWh per jaar aan stroom nodig. Met een elektriciteitsprijs van circa € 0,34 per kWh kost het je op jaarbasis € 612 per jaar.

Vragen over elektrische CV-ketels

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

02
  • Elektrische cv-ketels zijn stil, betrouwbaar en breed inzetbaar. Een elektrische cv-ketel slijt verder niet of nauwelijks en raakt niet vervuild door verbranding van gas
  • Kan worden geïntegreerd met de zonnepanelen voor verdere energiebesparingen.
  • Jaarlijkse onderhoud is niet nodig met een elektrische cv-ketel
  • De belangrijkste om te kiezen voor een elektrische cv-ketel is dat het makkelijk te installeren is. Je hebt enkel een stroomaansluiting nodig. Dit betekent dat je geen rookgasafvoer hebt, zoals bij een ouderwetse geiser of een combi-ketel.
  • Omdat elektrische cv-ketels geen brandstof hoeven te verbranden om warmte te produceren, verliezen ze geen energie door gassen of rookkanalen. In veel gevallen resulteert dit in een efficiëntie van 99% in vergelijking met 80% – 85% voor de gasketels
  • Omdat de elektrische cv-ketel relatief licht en compact is, hoef je in de meeste gevallen jouw huidige wand niet te versterken.

Als de huidige cv-ketel ouder is dan 10 jaar adviseren wij om de huidige cv-ketel te vervangen. Doordat de nieuwe elektrische cv-ketels super energie vriendelijk zijn en vaak gepaard gaan met een energie label A, bespaar je tientallen euro’s op de energie en gasrekening .

Wil je thuis een elektrische cv ketel installeren, dien je rekening te houden met een aantal voorwaarden. Los van het feit dat jouw huis goed geïsoleerd moet zijn, zonnepanelen hebben een voordeel is om de energierekening te verlagen, heb je een elektrische boiler nodig om je water te verwarmen.

Met een elektrische cv-ketel investeer je in duurzaam alternatief. Echter zie je de voordelen pas terug op lange termijn. Hoewel elektriciteit per kWh goedkoper is dan gas per m3 is het verbruik van de elektrische cv ketel hoger dan een gasgestookte ketel.

Het antwoord is nee. Zodra je besluit om je huis te verwarmen met een elektrische cv ketel, dien je er rekening mee te houden dat je voor het verwarmen van je water een elektrische boiler nodig hebt.